Azt is figyeljük kinek mekkora.

Szomszédolások közben meglessük a könyvespolcok kínálatát is?

Jóhogy. Izgalmas, hogy miket rejt egy-egy polc, ki mit olvas, vagy egyáltalán elolvasta-e azokat a könyveket, amik ott sorakoznak. Naná, hogy a pikáns és meglepő kiadványokra hajtunk. Például hogy kinél vannak hátborzongató skandináv krimik.

Miért olyan vicces ez?

Egyrészt azért, mert NEM tűntek el a könyvek az otthonokból. Mindenkinél vannak (Boróéknál például egy komolyabb szelektálás után is mennyezetig érnek). Az, hogy mekkora a gyűjteménye, hogy milyen könyvek (vagy magazinok, mint Gyurinál) vannak a polcon, sokat elárulnak a házigazdáról. És: ahogy kirakja a könyveket, és ahol gyűjti őket, hmmm, az pedig már további izgalmas részleteket mondanak a szomszédokról. Valahogy szebb az életünk a könyvektől – vagy beszerzünk olyanokat, amik megkönnyítik az életünket.

Ez meg miért olyan fontos nekünk?

Mert a könyvek Gutenberg óta velünk vannak. Az otthonainkban. És mindenkinél. Az otthonosság, hygge érzés egyik univerzális nyelve, mindenki érti és ugyanazokat értjük a könyvekkel kapcsolatosan (Íme, két jó kis hyggező könyv Peti barátom ajánlásában). Szeretjük őket, gyűjtjük őket, szeretjük az illatukat, szeretünk belelapozni, megtapizni a különféle papírtípusokat – és szeretünk olvasni. Dekorálunk velük, otthosságot teremtünk velük, megmutatjuk magunkat velük (van, aki a könyvborító alapján választ könyvet…). Füles fotelt tolunk a polc mellé (vagy egy flamingót elé, mint Anna). Üvegajtós vitrinbe rendezzük őket a porosodás elől. A dohányzóasztalra kupacolunk néhány nagy, drága darabot, szép borítóval. Egy rongyosabb borítójú vár minket az éjjeliszekrényen. Egy megunt, félretett kötetből kilóg a könyvjelző. Egy rongyos papírzsebkendő, egy régi balatoni képeslap vagy egy karácsonyi ajándékkártya.

Akkor az ciki, ha valakinél nincsenek könyvek és inkább a digitális verziókat használja?

Nem, nem ciki. Mondjuk mi még ilyen szomszéddal nem találkoztunk, még a szuperminimalista Orsinál is ott csücsültek a könyvek a polcon. Ám a túl sok digitális szerintünk sem szexi. Hoztam is egy jó könyvajánlót Peti blogjáról, a digitális függőségről. Klikk.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük